Untitled Document

Оснивање Завода за трансфузију крви Крагујевац

Ел. пошта Штампа

"Као последица измена Закона о трансфузијској медицини, дефинисано да је се нови завод за трансфузију формира у Крагујевцу. Поред постојећег Иститута за трансфузију крви у Београду, и завода у Новом Саду и Нишу уз сателитске организације у Суботици и Ужицу, трећи завод у Србији биће формиран у Крагујевцу." најавио је проф. др Предраг Саздановић, в.д. директора Клиничког центра Крагујевац.

Према његовим речима, садашња Служба за снабдевање крвљу и крвним продуктима Клиничког центра Крагујевац имаће снажну подршку у оквиру здравствене установе, кроз кадар, опрему и постојећи простор у почетку, до потпуног формирања новог завода.

"Оно што је најбитније за пацијенте Клиничког центра Крагујевац је да ће у сваком моменту бити обезбеђене све залихе крви. Наступајући транзициони период, неће се нимало одразити на резерве крви и потребе за трансфузијским пословима у оквиру Клиничког центра Крагујевац. Формирањем новог Завода за трансфузију крви у Крагујевцу, само ће бити појачана инфраструктура неопходна за пацијенте ове здравствствене установе." рекао је проф. др Предраг Саздановић.

Објашњавајући будући след догађаја у вези са Клиничким центром Крагујевац, проф. др Предраг Саздановић је објаснио: "За три до четири године, очекујемо нови, реконструисани клинички центар, са новом структуром рада и у овом тренутку антиципирамо те догађаје формирањем новог завода за трансфузију. Будући завод ће покривати мало већу територију, према утврђеним правилницима, начину рада и обавезама према другим здравственим установама, као што су опште болнице. Суштина је да Клинички центар Крагујевац снажно подржава формирање будућег завода за трансфузију, а са друге стране, сви наши пацијенти и убудуће ће имати довољне залихе крви.

За формирање будућег Завода за трансфузију, потребно је да се испуне одређени законски оквири у оквиру измене Закона о здравственој заштити, уз остале акте као што је акт о оснивању, измена плана мреже здравствених установа у Србији, што је посао Министарства здравља, да би дошло до формирања одговарајуће установе.

Суштински је важно истаћи да су људи који раде у будућем Заводу за трансфузију из Клиничког центра Крагујевац. Реч је о врло искусним трансфузиолозима и са пуним поверењем знамо да ће тај завод убудуће радити како треба. За почетак, завод ће функционисати у оквиру Клиничког центра Крагујевац, а како се буде развијао са својим активностима, тражиће се други простор.", истакао је проф. др Предраг Саздановић в.д. директора Клиничког центра Крагујевац.