Насловна Организациja Клинике Клиника за интерну медицину Центар за реуматологију, алергологију и клиничку имунологију
Untitled Document
Центар за реуматологију, алергологију и клиничку имунологију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

Управа Центра

Директор Центра: спец. др мед. Јасна Радовановић
Главна сестра: Данијела Степановић

Организационе јединице

  • Одељење за реуматологију
  • Одељење за алергологију и клиничку имунологију
  • Одсек дневне болнице

Одељење за реуматологију

Начелник Одељења: др Мирјана Веселиновић
Главна сестра: Данијела Ристић

Настанак и развој одељења

Од 1970. године Интерно одељење тадашњег Медицинског центра "др Михајло Илић" води др Богомир Златић и у том периоду се формира Одсек за реуматологију, којим је руководила др Љиљана Видић. Од 1984. године у одсеку раде два лекара: др Љиљана Видић и др Снежана Јовановић.

1987. године формирана је Интерна клиника у оквиру КБЦ-а Крагујевац, под руководством проф. др Мирољуба Јовановића, а 1992. године Клиника за интерне болести, измешта се у нову зграду на садашњој локацији. Две године касније, формирано је Одељење за реуматологију, алергологију и клиничку имунологију, са начелницом др Љиљаном Видић.

Од 2003. године, др Снежана Јовановић је на челу овог одељења Клинике за интерну медицину Клиничког центра Крагујевац.

У оквиру тадашњег одељења, на почетку су функционисала два одсека: Одсек реуматологије и Одсек алергологије и клиничке имунологије, а потом, 2008. године, растом и развојем делатности, одсеци прерастају у одељења.

У оквиру Одељења реуматологије формирана су два одсека: Одсек за системске болести и запаљенске реуматске болести и Одсек за дегенеративне реуматске болести и метаболичке болести са Кабинетом за остеодензитометрију.

На Одељењу за реуматологију, данас ради пет лекара специјалиста интерне медицине, од којих су два доцента медицинског факултета на катедри за интерну медицину и субспецијалисти из области реуматологије а један магистар медицинских наука.

Мали, ефикасан лекарски тим Одељења чине: др Снежана Јовановић, доц. др Александра Томић Лучић, асс. др Мирјана Веселиновић; мр сци др Сузана Ђорђевић Гајић и др Јелена Здравковић.

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

У хоспиталном делу Одељења за реуматологију спроводе се дијагностичке и терапијске процедуре свих запаљенских реуматских обољења, системских болести везивног ткива, дегенеративних и метаболичких реуматских болести.

Субспецијалистичке амбуланте раде свакодневно. Прегледи се заказују. У оквиру амбулантног рада изводе се и дијагностичке и терапијске пункције зглобова.

Кабинет за остеодензитометрију, основан је 2007. године, када је Одељење реуматологије добило остеодензитометријски апарат QDR Hologic DXA.

Кабинет ради свакодневно, по принципу Саветовалишта за остеопорозу, где пацијент, осим остеодензитометрије, обави преглед и разговор са лекаром уз предлог за терапију и укупан режим.

Одељење за алергологију и клиничку имунологију

Начелник Одељења: др Јасна Радовановић
Главна сестра: Милунка Стевановић

Настанак и развој

Од 1970. године, на челу тадашњег Интерног одељења је др Богомир Златић, и у том периоду формира се Одсек за алергологију, којим је руководила др Оливера Ранковић.

Крајем осамдесетих година прошлог века, тачније 1987. године формирана је Интерна клиника под руководством проф. др Мирољуба Јовановића, и у Одсеку тада раде два лекара: др Оливера Ранковић и др Јасна Радовановић.

1994. године формирано је Одељење за реуматологију, алергологију и клиникчку имунологију (начелник др Љиљана Видић до 2003., а од 2003. године др Снежана Јовановић). У оквиру одељења постојала су два одсека: Одсек реуматологије (начелник др Снежана Јовановић) и Одсек алергологије и клничке имунологије (начелник др Јасна Радовановић).

Усавршавањем и развојем делатности, 2008. године, у оквиру Клинике за интерну медицину Клиничког центра Крагујевац, формирана су два посебна одељења, а једно од њих је Одељење алергологије и клиничке имунологије, са начелником др Јасном Радовановић. У Одељењу су основана два одсека: Одсек за имунотерапију и Одсек за медикаментозне, нутритивне и респираторне алергијске болести.

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

У хоспиталном делу Одељења алергологије и клиничке имунологије спроводе се дијагностичке и терапијске процедуре свих обољења у чијој основи су алергенима изазване болести, као и неке аутоимуне болести.

Спроводе се и дознопровокативни тестови у циљу дијагностиковања преосетљивости на лекове.

Субспецијалистичке амбуланте раде свакодневно. Прегледи се заказују. У оквиру амбулантног рада изводе се кожни прик тестови, ринопровокативни и коњуктивални тестови, тестови за испитивање физичких уртикарија (тест ледом, притиском...). Такође се спроводи субкутана имунотерапија спором конвенционалном методом, као и сублингвална имунотерапија.

Крајем 2009. године основана је Имунолошка лабораторија при Одељењу за алергологију и клиничку имунологију. На Imuno cap-100 апарату флуорометријском методом одређује се ниво укупних IgE антитела, ECP, триптаза и ниво специфичних IgE антитела на одређене нутритивне и инхалаторне алергене, као и на одређене антибиотике и веноме инсеката (оса, пчела, стршљен).

У саставу Центра за реуматологију, алергологију и клиничку имунологију налази се и одсек дневне болнице у коме се дају пулсне дозе цитостатика, кортикостероида и интравенских бисфосфоната и изводе се дознопровокативни тестови и специфичне имунотерапије.

Други релевантни подаци о Центру за реуматологију, алергологију и клиничку имунологију

У Одељењу реуматологије ради пет лекара специјалиста и шест медицинских сестара. Хоспитални део има укупно 12 постеља. Одељење поседује: ЕКГ апарате, апарат за инхалацију, апарате за мерење артеријског крвног притиска и остеодензитометар.

У протеклој години, на Одељењу за реуматологију Клинике за интерну медицину Клиничког центра Крагујевац, хоспитализовано је 169 болесника, у дневној болници је било 173 болесника, урађено је око 2.268 амбулантних прегледа, око 500 консултативних прегледа, 30 конзилијарних прегледа и 2.207 остеодензитометријских прегледа.

У Одељењу алергологије и клиничке имунологије медицински тим чине три лекара специјалиста и четири медицинске сестре.

Одељење располаже са 12 болесничких постеља, а када је техничка  опремљеност у питању, издвајамо: ЕКГ апарате, апарат за инхалацију, апарате за мерење артеријског притиска и Imuno cap-100.

У протеклој години, у Одељењу за алергологију и клиничку имунологију Клинике за интерну медицину Клиничког центра Крагујевац, хоспитализовано је 309 болесника, у дневној болници је било 70 болесника, обављено је око 2.989 амбулантних прегледа, 251 консултативних прегледа, 11 конзилијарних прегледа, 851 прик кожних тестова, 1.552 пута је примењена субкутана имунотерапија и урађено је 130 анализа на Imuno capu 100.

Планови Центра за реуматологију, алергологију и клиничку имунологију

Одељење за реуматологију, ради постизања што веће ефикасности у лечењу запаљенских реуматских обољења, настоји да се уврсти у ред референтних центара за примену биолошке терапије.

Планиране дијагностичке процедуре, са којима ће се започети у наредном периоду су мускулоскелетни ултразвук и капилароскопија.

Одељење за алергологију и клиничку имунологију планира набавку спирометра, са могућношћу извођења неспецифичног бронхопровокативног теста, због изузетно великог броја становника, оболелих од алергијског ринитиса са придруженом астмом, као и због праћења терапијских ефеката спроведене имунотерапије и неопходних контрола плућне функције током провођења дознопровокативних тестова лековима.

Контакт за заказивање прегледа

Одељење реуматологије

Телефони:

  • 034 \ 50 - 50 - 70 (Одељење реуматологије),
  • 034 \ 50 - 52 - 21 (Амбуланта),
  • 034 \ 50 - 50 - 36 (Служба за заказивање прегледа).

Одељење имунологије

Телефони:

  • 034 / 50 - 50 - 70 (Одељење за алергологију и клиничку имунологију),
  • 034 / 50 - 53 - 58 (Имунолошка лабораторија Одељења за алергологију и клиничку имунологију),
  • 034 / 50 - 50 - 36 (Служба за заказивање прегледа).