Насловна Организациja Клинике Клиника за интерну медицину Центар за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма
Untitled Document
Центар за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

Управа

Директор: доц. др Виолета Младеновић
Главна сестра: Светлана Богосављевић, ВМС

Организационе јединице

 • Одељење за ендокринологију
  - Одсек за функционалну дијагностику
 • Одељење за дијабетес и болести метаболизма
  - Одсек интезивне неге - метаболичка јединица
  - Кабинет за гојазност и липиде
  - Кабинет за ендокрине поремећаје у трудноћи

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

Центар за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клинике за интерну медицину КЦ Крагујевац, функционише у две основне јединице - у хоспиталном делу и поликлиничко - специјалистичкој служби.

Хоспитални део Центра има 30 болесничких постеља, распоређених на Одељење за ендокринологију и Одељење за дијабетес и болести метаболизма.

Одељење за ендокринологију има 16 болесничких постеља и у оквиру њега функционише одсек за функционалну дијагностику. Основне делатности тог одељења су: дијагностика и терапија свих ендокриних болести, преоперативна припрема штитасте и надбубрежне жлезде, ултразвучна дијагностика штитасте и параштитасте жлезде са аспирационом пункцијом, и дијагностика и лечење метаболичких болести кости.

Одељење за дијабетес и болести метаболизма има 14 болесничких постеља и функционише у оквиру једног одсека и три кабинета. Реч је о Одсеку интензивне неге, Метаболичкој јединици, Кабинету за гојазност и липиде, и Кабинету за ендокрине поремећаје у трудноћи.

Основне делатности Одељења за дијабетес и болести метаболизма су: дијагностика и терапија дијабетеса, праћење свих компликација дијабетеса, све врсте инсулинске терапије до инсулинских пумпи, дијагностика степена и типа гојазности, антропометријска мерења, те лечење режимом нискокалоричне исхране и дијагностика и лечење липидних поремећаја, као и континуирана едукација на свим нивоима здравствене заштите.

Поликлиничко - специјалистичка служба Центра за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма функционише преко Ендокринолошке амбуланте у којој се обавља дијагностика и амбулантно праћење свих ендокриних обољења.

Поликлиничко - специјалистичка служба Центра за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма функционише преко Ендокринолошке амбуланте у којој се обавља дијагностика и амбулантно праћење свих ендокриних обољења.

Најчешће рађени функционални дијагностички тестови у Центру за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма су:

 • OGTT - орални глукоза толеранс тест,
 • Глукагонски тест,
 • ITT тест - инсулин толеранс тест,
 • IVGTT - интравенски тест оптерећења глукозом,
 • Тест гладовања,
 • Тест жеђања,
 • TRH тест,
 • LHRH тест,
 • ACTH тест,
 • Тест супресије dexamethаsonom (screening, DEX I и DEX II),
 • Калцијумски стимулациони тест,
 • Омепразолски тест.

Други релевантни подаци

У Центру је запослено седам лекара: пет су специјалисти интерне медицине, од којих су три субспецијалисти ендокринологије, а два су на ужој специјализацији из ендокринологије. Два лекара је на специјализацији интерне медицине. Академско звање доктора медицинских наука има један лекар, а један је магистар медицинских наука.

У тиму здравствених радника Центра је 17 медицинских сестара / техничара, од којих је двоје са вишом стручном спремом и троје са високом стручном спремом (струковне студије).

Центар за ендокринологију Клинике за интерну медицину поседује укупно 30 болесничких постеља, од којих су две у јединици за интензивну негу и четири постеље у полуинтензивној нези.

Први прегледи код специјалиста, у Центру за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма заказују се у временском периоду од месец дана.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон: 034 / 50 - 50 - 36