Насловна Организациja Центри Центар за дерматовенерологију
Untitled Document
Центар за дерматовенерологију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

 

Управа

Директор: др Бојана Даговић - Јововић
Главна сестра: Јелица Чановић, ВМС

Организационе јединице

 • Одељење опште дерматовенерологије са хоспиталним делом.
 • Пријемно ‐ дијагностичко ‐ поликлиничко одељење.
 • Одсек за физикалну терапију.
 • Одсек за негу болесне и здраве коже.
 • Пријемно‐дијагностички одсек
 • Одсек флебологије

Настанак

Кожно ‐ венерично одељење основао је др Живомир Гајић. Првог јула 1926 године постављен je за шефа службе у болници и на тој функцији остао је до 1960 године када је пензионисан.

Центар за дерматовенерологију смештен је у истој згради (која је као историјско здање под заштитом државе) где је и основано Кожно ‐ венерично одељење у оквиру тадашње болнице која је имала ранг бановинске, са хоспиталним и амбулантним делом.

 

Развој

Како се развијала болница у Медицински центар (1966 године), затим Клиничко болнички центар (1985 године) и на крају у Клинички центар (2005 године), тако је и Кожно‐ венерична служба постајала Кожно ‐ венерично одељење и на крају Центар за дерматовенерологију. Поред тога што се у Центру примењују терапијске и дијагностичке процедуре за кожне болести, Центар је и наставна база за студенте Медицинског факултета у Крагујевцу где се спроводи практична настава из предмета дерматовенерологија.

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

У амбуланти за физикалну терапију примењују се следеће терапијске процедуре:

 • биостимулативни ласер и биоптрон лампа (који се у дерматологији користе за третман рана насталих због поремећаја у венском крвотоку, акни, херпесних промена и др.),
 • ПУВА апарат и КВАРЦ лампа које се користе као методе фототерапије за лечење псоријазе, витилига, атопског дерматитиса и др.,
 • крио терапија се спроводи применом течног азота (са крио боцом или штапићима) за лечење вирусних брадавица, себороичних кератоза, фиброма, затим за пилинг лица у склопу третмана акни,
 • термокаутер који се користи за уклањање немеланоцитних, бенигних промена на кожи као што су фиброми, себороичне кератозе и др.

У оквиру одсека за негу здраве и болесне коже примењују се:

 • терапијски индиковани третмани лица, и
 • јонофореза, који се користе као физикални третман коже склоне акнама.

У оквиру флебологије примењује се:

 • локална тоалета рана уз већ поменут биостимулативни ласер и биоптрон лампу.

Од дијагностичких процедура у Центру се раде:

 • биопсије кожних промена ради патохистолошке верификације (само за хоспитализоване пацијенте),
 • алерголошка тестирања стандардном батеријом од 18 алергена,
 • дерматоскопски прегледи младежа и немеланоцитних промена,
 • узимање нативног миколошког бриса.

Да би пацијенти искористили неку од поменутих дијагностичких и терапијских процедура неопходно је да са упутом насловљеним за "КЦ Крагујевац, спец. дерматовенерологу" прво дођу на преглед у пријемну амбуланту код дерматолога који даље на основу клиничке слике и стања пацијента одлучује о даљем лечењу.

Планови

Од планова везаних за функционисање Центра од великог значаја би била адаптација простора у којем се Центар налази и замена дотрајале опреме уз набавку нових апарата.

Други релевантни подаци

У Центру за дерматовенерологију ради 7 лекара специјалиста. Центар располаже са 16 постеља у оквиру хоспиталног дела, 2 амбуланте (за преглед амбулантних и хоспитализованих пацијената), 2 собе за превијање и примену других терапијских процедура (амбулантних и хоспитализованих пацијената), собе за негу болесне и здраве коже где се примењују терапијски третмани коже и јонофореза.

Статистика:

У току прошле године, у Центру су обављена 19.142 амбулантна прегледа. Од тога, 5.574 првих прегледа и 13.397 других и осталих прегледа. Стационирано је укупно 240 пацијената, којима је завршено лечење у хоспиталном делу Центра, у оквиру 3.225 болничких дана. Одрађено је укупно 11.483 терапијских и дијагностичких процедура. Између осталог: 3.025 превијања, 1.080 терапија ласером, 1.375 биоптрон терапија, 2.867 крио терапија, 228 термокаутеризације, 50 терапија подофилином, 66 алерго тестова, 764 ПУВА терапија, 466 дермоскопија, 508 третмана коже, 323 јонофорезе и обављене су 622 консултације.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон: 034 / 50 ‐ 51 ‐ 47 (административни службеник Центра)