Untitled Document

Из медија - СВЕТСКА ЕЛИТА ОПЕРИШЕ У ШУМАДИЈИ - У Крагујевцу оперисано шест особа са најтежим деформитетима кичме (Blic.rs)

Ел. пошта Штампа

У Клиничком центру Крагујевац, проф. др Норберто Вентура из Валенсије, оперисао је протеклих дана шесторо пацијената из Србије у Клиничком центру Крагујевац са најтежим деформитетима кичме које су се до сада оперисале у иностранству. Уз подршку Владе Србије односно Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, до сада је обављено педесетак операција тешких деформитета кичме код деце и одраслих.

Уз подршку Владе Србије односно Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, до сада је обављено педесетак операција тешких деформитета кичме код деце и одраслих.

- Често волим да кажем да је у свету спиналне хирургије др Вентура оно што је Меси у фудбалу. Држава је до сада уштедела око пет милиона евра, колико би је ове операције коштале у иностранству, а са друге стране непроцењиво је искуство које стичу наши ортопеди каже доц. др. Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац.

Др Вентура каже да је током педесетак операција које је са својим сарадницима у Србији "презадовољан како су српски ортопеди обучени да се ухвате у коштац са најтежим облицима деформитетима кичме". Ја могу некад само и да им вербално кажем шта и како. Велики је то помак, корак. Сјајни су - каже Вентура.

Иначе, један од тих српских доктора је и др Срђан Влајовић, шеф тима ортопеда у КЦ Крагујевац који блиско с арађује са Вентуром.

- Када смо кренули у пројекат то је заиста било далеко од нас. Ипак медицина напредује, пре свега технолошки. Шпанци су били изненађени нашим предзнањем пре свега у дијагностиковању - каже др Влајовић.

Иначе, да би се дошло у ову фазу да људи из целе Србије оперишу у срцу Шумадије пут је био тежак.

Требало је технички припремити операционе сале, дијагностику и све што је потребно за најтеже захвате.

- Разумевање Владе Србије односно Министарства здравља је довело до бриљантних резултата и ово је предкорак ка још озбиљнијим и стратешки постављеном циљу да постанемо водећи центар у југоисточној Европи за тешке деформитете кичме код деце и одраслих - каже др Саздановић, директор КЦ Крагујевац.

(Небојша Раус, Blic)