Untitled Document

Из медија - Ради и ужива у Крагујевцу - ВЕЛИКИ СТРУЧЊАК ИЗ ШПАНИЈЕ ЗАВОЛЕО СРПСКУ РАКИЈУ: Доктор Норберто Вентура оперише у КЦ Крагујевац, а толико је одушевљен Србијом да купује кућу у срцу Шумадије (Kurir.rs)

Ел. пошта Штампа

У КЦ Крагујевац проф. др Норберто Вентура из Валенсије оперисао је протеклих дана шесторо пацијената из Србије у Клиничком центру Крагујевац. Ово је наставак више него успешне сарадње коју су Шумадинци иницирали, а која се одвија уз подршку Владе Србије односно Министарства здравља и Републичког ф онда за здравствено осигурање. Реч је о пилот пројекту где чувена светска имена оперишу тешке деформитете кичме код деце и одраслих.

Често волим да кажем да је у свету спиналне хирургије др Вентура оно што је Меси у фудбалу. Замислите да Меси игра за "Раднички" из Крагујевца. Шалу на страну држава је до сада уштедела око пет милоона евра, колико би је ове операције коштале у иностранству, а са друге стране непроцењиво је искуство које стичу наши ортопеди каже доц. др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац. И сам др Вентура каже да је током педесетак операција које је са својим сарадницима обавио у Србији "презадовољан како су српски ортопеди обучени да се ухвате у коштац са најтежим облицима деформитетима кичме".

Ја могу некад само и да им вербално кажем шта и како. Велики је то помак, корак. Сјајни су каже Вентура. Иначе, један од тих српских доктора је и др Срђан Влајовић, шеф тима ортопеда у КЦ Крагујевац који блиско сарађује са Вентуром.

- Када смо кренули у пројекат то је заиста било далеко од нас. Ипак медицина напредује, пре свега технолошки. Шпанци су били изненађени нашим предзнањем пре свега у дијагностиковању каже др Влајовић.

Иначе, да би се дошло у ову фазу да људи из целе Србије оперишу у срцу Шумадије пут је био тежак. Требало је технички припремити операционе сале, дијагностику и све што је потребно за најтеже захвате.

Разумевање Владе Србије односно Министарства здравља је довело до бриљантних резултата и ово је предкорак ка још озбиљнијим и стратешки постављеном циљу да постанемо водећи центар у југоисточној Европи за тешке деформитете кичме код деце и одраслих каже др Саздановић, директор КЦ Крагујевац. Вентура тражи кућу у Шумадији.

Вентура тражи кућу у Шумадији

Водећи светски стручњак у спиналној хирургији др Вентура просто је заљубљен у Србију. Приликом следећег доласка доћи ће породично како би са супругом купио кућу у Шумадији. Овде је све другачије. Људи, однос према пријатељима, храна ... Опуштеније је. А имате и добру ракију поверио нам се др Вентура.

(Kurir.rs / Д.Илић)