Untitled Document

Француски ортопед у Клиничком центру Крагујевац

Ел. пошта Штампа

 

У Клиничком центру Крагујевац, настављена је успешна сарадња са врхунским европским стручњацима из области ортопедије. Проф. др Шарл Корт, начелник одељења ортопедије у Универзитетском клиничком центру Бисетре из Париза, са тимом ортопеда Клинике за отропедију и трауматологију наше здравствене установе, оперисао је минимално инвазивном методом пет одраслих пацијената- два са урођеним деформитетима кичменог стуба и и три пацијента са трауматским повредама кичме.

Већ успостављена сарадња са врхунским хирурзима ортопедима из Шпаније, на добробит пацијената из целе Србије, проширује се гостовањем француског стручњака проф. др Шарла Корта из једне од највећих француских здравствених установа. Проф. др Шарл Корт је водећи стручњак у области минимално инвазивне хирургије кичме, као и хирургије тумора костију, посебно кичме и карлице.

 

 

 

Задовољство нам је да успешно настављамо пројекат развоја нашег Спиналног центра, који траје већ три године. За то време, обавили смо више од 40 оперативних захвата са колегама из иностранства уз велику подршку Министарства здравља. Један од значајнијих бенефита нашег пројекта је да смо РФЗО-у уштедели скоро четири милиона евра, обављајући компликоване ортопедске процедуре у Клиничком центру Крагујевац. Почели смо са деформацијама кичме, наставили и развили дечију и адултну ортопедију, а наш следећи корак развоја ће бити ортопедија кичме у смислу метастатских промена и тумора који се развијају на кичменом стубу и карлици. У том смислу очекујемо даљу сарадњу са проф. Шарлом Кортом.“, рекао је проф. др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац.

Циљ сарадње са проф. Кортом је усавршавање методе и повећања броја пацијената који се оперишу минимално инвазивном методом.

О сарадњи са лекарима Клиничког центра Крагујевац, проф. Шарл Корт има веома позитивно мишљење: „Желим да ваш пројекат успе, јер су у вашој установи испоштовани сви међународни стандарди и услови у раду. Драго ми је да могу да пренесем нове технике у атмосфери где ме дочекују врхунски професионалци. Мислим да су стручњаци Клиничког центра Крагујевац потпуно компетентни да успешно дијагностикују обољења и обављају најтеже оперативне захвате, уз даље усавршавање у корак са савременим хируршким методама у свету. Значајна је и размена академског и научног искуства у оба смера и надам се да ћемо убудуће имати успешну сарадњу између наше две здравствене у станове.“

Болести кичменог стуба, које се већ лече оперативно на Клиници за ортопедију и трауматологију , убудуће ће се радити новом, савременом методом.

Преломи кичме које ћемо убудуће радити, биће извођени минимално инвазивном методом, што значи пласирање шрафова перкутано кроз резове од 1 до 1,5 цм, што омогућава да пацијент већ за два до три дана буде пуштен кући. Ствара се једна врло добра прича да после нежељеног случаја, односно прелома кичменог стуба, пацијент буде оперисан у року од два дана и да за три до четири дана напусти болницу, и обавља нормалне животне активности.

Ту су и метатстатске болести кичменог стуба, које се већ оперишу на Клиници за ортопедију и трауматологију. Од сада, пацијенти са врло тешким општим здравственим стањем биће оперисани минимално инвазивном методом , што значи мањи губитак крви, мања могућност инфекција и неупоредиво бржи опоравак и враћање лечењу основне болести.“, истакао је др Срђан Влајовић, који је на челу тима Спиналног центра.

Према речима проф. др Предрага Саздановића, директора Клиничког центра Крагујевац, план је да се установа развија у смеру референтног центра за ургентна стања у медицини, између осталог и за политрауме у ортопедији, имајући у виду геостратешки положај наше здравствене установе и завршетак модерних коридора у Србији где се очекује већи број саобраћајног трауматизма, као нужно негативне последице повећања саобраћајног промета.