Untitled Document

Из медија: ДРЖАВА УШТЕДЕЛА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Наставља се сарадња са водећим европским хирурзима у КЦ Крагујевац (Kurir.rs)

Ел. пошта Штампа

У наставку сарадње између Клиничког центра Крагујевац и водећих европских спиналних хирурга, прошле недеље је у централном граду Шумадије гостовао проф. др Хавиер Санчез Перез Груесо, директор спиналног центра највеће болнице у Мадриду, Универзитетске болнице Ла Паз.

Ради се о једном од водећих светских спиналних хирурга и водећих људи највећег светског Удружења за лечења сколиозе "Scoliosis Research Society". Обављена су четири врло сложена оперативна захвата кичме, на пацијентима из различитих делова Србије.

"Професор Груесо је један од најутицајнијих лекара из области спиналне хирургије, човек који обавља едукацију предавања широм Европе и САД. Осим прилике да са уверимо у његову стручност, знање и квалитет рада, искористили смо прилику и да имамо увид у његова искуства као шефа највећег спиналног центра у Шпанији, а која ће нам користити приликом планираног формирања Спиналног центра КЦ Крагујевац", каже доктор Срђан Влајовић, вођа тима крагујевачких лекара. Они су добили позив и планиран је одлазак у Универзитетску болницу Ла Паз, где ће се наши лекари на лицу места упознати са радом савременог спиналног центра и та искуства пренети у Србију.

Према речима Предрага Саздановића, директора Клиничког центра Крагујевац, овом последњом акцијом заокружена је успешна година успостављене сарадње са водећим европским спиналним хирурзима која је отпочела у сарадњи са Министарством здравља и Фондом РФЗО.

"Држава је овим пројектом уштедела преко три милиона евра, а број операција са тешким деформитетом кичме који до сада није рађен у Србији попео се на близу 40 најтежих случајева, где је за већину од њих лечење било планирано у клиникама широм Европе. Ово је и добар пример да се сарадња може проширити и у другим сферама о чему се већ размишља у Министарству здравља", каже проф др Саздановић. Већ за почетак јануара је најављен понован долазак проф.др Франциска Вентуре, једног од највећих светских спиналних хирурга у КЦ Крагујевац и операција неколико случајева врло тешких деформитета кичми код деце.