Untitled Document

Информација за јавност - превенција и лечење болничких инфекција

Ел. пошта Штампа

Клинички центар Крагујевац примењује све законом предвиђене процедуре када је реч о превенцији и заштити од интрахоспиталних инфекција.

Као резултат тих мера, претходне три године регистрован је минималан број случајева оболелих пацијената.

Споре бактерије Clostridium difficile изузетно су отпорне и налазе се у дигестивном тракту већине хоспиталних пацијената. До активације болести, чији је узрочник Clostridium difficile долази код најтеже оболелих пацијената, најчешће онколошких, чија основна болест прати слабост имунолошког система.

За поједина одељења, као што су: онкологија, хематологија, општа хирургија, васкуларна хирургија и нефрологија, с обзиром на природу основних болести пацијената, које изазивају слабост имунолошког система (имунодефицијенција), почетком јесени је регистрован уобичајени број инфекција бактеријом Clostridium difficile.

Ове године, регистровано је неколико случајева инфекције бактеријом Clostridium difficile на одељењима хематологије и нефрологије. Инциденца ове године, уобичајена је у односу на претходне три године.

Према свим оболелим пацијентима, као и у целокупном Клиничком центру Крагујевац, спроведене су мере превенције и лечења ради даљег спречавања ширења инфекције.