Untitled Document

Из медија: УСПЕСИ КРАГУЈЕВАЧКИХ ЛЕКАРА: У новом Центру за вантелесну оплодњу све више парова налази наду (Kurir.rs) 24.10.2018.

Ел. пошта Штампа

У центру за вантелесну оплодњу у Клиничком центру Крагујевац, данас су успешно враћена два ембриона.

Од када је у марту месецу основан Центар за БМПО у Клиничком центру Крагујевац, са подручја централне Србије које обухвата око два милиона становника, од Новог Пазара до Аранђеловца, 321 пар прошао је Другостепену комисију и упућени су на даље лечење у Србији. Данас у време наше посете успешно су урађене две вантелесне оплодње и потврђено да се у оба случаја оформио плод.

Доцент др Марија Шорак каже да је Центар за БМПО изазвао велико интересовање у централној Србији.

- До краја године очекујемо да имамо још око 20 парова којима ћемо да пружимо услугу вантелесне оплодње. Ми смо, увидевши огромно интересовање у ходу, успели да припремимо све предуслове на проширењу стручних и техничких капацитета. Тако да сада може да се прегледа, без чекања, више парова јер се последњих година суочавамо са порастом потребе за оваквим видом добијања беба - каже др Шорак. Другостепена комисија два пута недељно врши прегледе заинтересованих парова. Прегледи се раде без икаквог чекања.

На 43. Октобарским здравственим данима, Српског лекарског друштва, који се 25. и 26. октобра одржавају у Крагујевцу, биће представљени резултати свих државних клиника који имају Центре за БМПО.

- То је велики искорак у односу на оно што је урађено последњих година. У сталној сарадњи и подршци коју имамо са РФЗО-ом, повећавају се могућности да се већи број парова укључи у програм, а са друге стране се уводе европски стандарди у лечењу у Србији. - каже проф др Предраг Саздановић.