Untitled Document

Из медија: ОНО ШТО ЈЕ МЕСИ ЗА ФУДБАЛ, ТО ЈЕ ДОКТОР ВЕНТУРА ЗА ОРТОПЕДИЈУ: Чувени ортопед у Крагујевцу ради операције најтежих облика обољења кичме (Kurir.rs)

Ел. пошта Штампа

Довођењем др Норберта Вентуре и оперисањем деце држава има вишеструке користи. Само за ова два дана децу оперише доктор који је у свету оптропедије оно што је Меси у фудбалу, држава је уштедела се преко 300 хиљада евра, а наши стручњаци се усавршавају.

До краја ове недеље у Клиничком центру у Крагујевцу светски признати стручњак др Норберто Вентура из Барселоне оперисаће укупно четворо малишана док ће њих седморо бити прегледано и оперативни захвати биће урађени до краја ове године.

Вентура: "Ваши стручњаци су сјајни"

- Ради се о врло тешким облицима сколиозе кичме и данас смо урадили захват који до сада није рађен у Србији. У овом периоду лечења радимо и на уграђивању имплантаната који побољшавају опште стање пацијената пред операцију. У овом периоду урадићемо укупно четири озбиљне операције сколиозе кичме - каже др Вентура у ексклузивном разговору за Курир. Према његовим речима наши стручњаци поседују "огромно знање и добро су утренирани", али да је потребно што "више искуства при операцијама деце".

- Једноставно такве операције са децом и тим нивоом сложености до сада нису рађене у Србији и зато је овај пројекат драгоцен. Операције код одраслих и код деце се разликују јер се деца развијају и самим тим треба много тога предвидети и омогућити несметани развој плућа и кичме, користе се и специјални имплантанти- каже угледни ортопед Вентура, чије је награде и звања тешко побројати.

Страна штампа записала је да је "он у ортопедији оно што је Меси у фудбалу" када су илустровали домене овог светског стручњака. Он истиче да је процентуално број оболеле деце од сколиозе кичме у Србији сразмеран са бројем у Евопи.

- Овакве операције у иностранству коштају и до десет пута више, ако се узму и остали пратећи трошкови. Драго ми је да смо остварили сарадњу са Министарством здравља и Клиничким центрима у Крагујевцу и Нишу. Моја мисија је да помогнем са својим сарадницима и надам се да ћемо још дуго сарађивати- каже др Вентура. Он је задовољан постооперативним током мале Анђеле Станишић (14) из Земуна за чије лечење је “Курир” покренуо акцију пре шест година. И Анђели је др Вентура по први пут у Србији уградио имплантат који је растеретио плућа и унутрашње органе, тако да је већ добила на телесној тежини и њена операција ће се обавити за месец дана.

У Клиничком центру Крагујевац презадовољни

Директор Клиничког центра Крагујевац проф. др Предраг Саздановић не крије своје одушевљење што заједничка акција Министарства здравља, РФЗО-а, КЦ Крагујевац и КЦ Ниш, даје резултате, и што се остварују операције у Србији које су до сада биле незамисливе због трошкова у иностранству, баснословним за наше прилике.

- Ми сада разрађујемо дугорочне пројекте и за друге врсте обољења и у контакту смо са многим светским стручњацима. У једном тренутку степен обучености наших доктора, али и набављање опреме, омогућиће нам да постанемо лидер у региону у лечењу болести које су сада "резервисане" само за најпрестижније и самим тим и најскупље клинике у свету. Пример др Вентуре показује да је то прави пут, јер напослетку најважније је да деца буду оперисана, али ће и држава само на ове четири операције уштедети 300 хиљада евра- каже др Саздановић.

Др Срђан Влајовић, ортопед који асистира Вентури

- Успели смо да за четири дана урадимо укупно седам оперативних захвата и прегледамо тридесеторо тешко оболеле деце од деформитета кичме из целе Србије. Захваљујући др Вентутри и његовом тиму у коме су анестезиолог и неурофизиолог у нашем Клиничком центу изводе се операције које су сложене и у светсим оквирима. Следеће недеље оперисаћемо још четири пацијента - каже др Срђан Влајовић, хирург ортопед, који све време асистира чувеном светском стручњаку.

(текст и фотографије: Kurir.rs/Д.Илић)