Untitled Document

Председник Србије Александар Вучић обишао Центар за вантелесну оплодњу Клиничког центра Крагујевац

Ел. пошта Штампа

"Веома сам срећан што сам данас у Крагујевцу и у Центру за вантелесну оплодњу. Ово је нешто лепо и најлепше што неко неком може да поклони у Србији.", рекао је председник Вучић, наглашавајући да су деца најважнија и да је све, шта год се уради у економији и политици, осуђено на пропаст, уколико се не промени демографска политика и не повећа број становника.

"Морамо да водимо рачуна о деци, јер нећемо да имамо економију. Просечна старост становништа, на пример, у Турској је 27, а код нас 44 године. Имамо читаву генерацију људи, радника, ученика мање. Ако не будемо разумели да су нам деца важнија од свега, џабе све што друго радимо и што кукамо и тражимо разлоге у неком другом. Ево прилике за многе брачне парове, и не само брачне, већ и све парове који желе децу у Шумадији и ширем региону да дођу и да направе оно што је велика ствар, не само за њихове породице, већ и за  целу нашу земљу. Зато сам веома срећан што је Фонадија Драгице Николић уложила огроман новац и велико хвала на томе," додао је председник Вучић.

У отварање Центра за вантелесну оплодњу у Клиничком центру Крагјевац, Фондација Драгице Николић уложила је 84 милиона динара, држава Србија 50 милиона, а пет милиона динара обезбедио је крагујевачки Клинички центар из сопствених средстава.

Свечаном отварању присуствовали су и министар здравља асист. др Златибор Лончар, председник Националног савета за координацију сарадње са Руском федерацијом и НР Кином Томислав Николић, председница Управног одбора Фондације Драгица Николић и друге званице из републике и града.

"Захвалио бих се Фондацији Драгице Николић на уложеним средствима, како би овај Центар заживео. Све је више парова којима је неопходно да уђу у процедуру вантелесне оплодње. Оно што остаје Клиничком центру и свима запосленима који ће радити у Центру за вантелесну оплодњу и на чему инстистирамо је да већ од сутра крену да долазе сви заинтересовани парови који имају проблем, да уђу у процедуру, да се ураде неопходне анализе, да би већ у септембру кренули први парови на вантелесну оплодњу.", рекао је министар здравља, асист. др Златибор Лончар.

Председница Управног одбора Фондације Драгица Николић истакла је да Фондација није имала циљ да задужбина буду зидови овог Центра и савремена опрема, већ управо плач новорођене деце, односно сваке бебе која се роди захваљујући овом Центру. "Да задужбина буде и сваки осмех на родитељским лицима и што је наш главни и водећи циљ - да нас буде што више.", рекла је Драгица Николић.

Према проценама лекара, проблем са неплодношћу има око 200.000 парова у Србији, док је Клинички центар Крагујевац, уз регуларне протоколе и упуте преко РФЗО-а, годишње упућивао око 200 парова у друге центре за вантелесну оплодњу у Србији.

Отварањем Центра за вантелесну оплодњу, Клинички центар Крагујевац по први пут је у могућности да на најстручнији начин помогне паровима који имају проблема да обезбеде потомство.

"На задовољство свих грађана Крагујевца, Шумадије и моје лично задовољство, данас смо започели процес на демографском решавању проблема. Данас је Клинички центар Крагујевац започео своју нову еру, која подразумева Центар за вантелесну оплодњу. Захваљујем се Влади Републике Србије, Министарству здравља и Фондацији Драгице Николић, који су имали оволико разумевања за наше жеље и потребе и уложили огромна средства у Центар који ће врло брзо, надам се, не само почети са радом, већ ће дати и резултате који су неопходни и који ће бити јавно видљиви у виду дечијег плача и радости поводом дечијег плача на рођењу.", рекао је директор КЦ Крагујевац проф. др Предраг Саздановић.

Изградњом Центра за вантелесну оплодњу при Гинеколошко акушерској клиници, која је почела крајем 2016. године, дограђено је и адаптирано око 350 метара квадратних новог простора, а Клинички центар Крагујевац упутио је правовремено своје лекаре на обуку и има специјализоване стручњаке за рад у области вантелесне оплодње. Реч је о три специјалиста акушера, једном ембриологу и два лекара на обуци.

У новом Центру за вантелесну оплодњу, за парове са брачним стерилитетом из региона од око два милиона становника, који својим специјалистичким медицинским услугама покрива Клинички центар Крагујевац, биће убудуће обезбеђена комплетна медицинска дијагностика и услуга - од дијагнозе стерилитета до процедуре биомедицински потпомогнуте оплодње.