Untitled Document

Нови инкубатор у Центру за новорођену децу

Ел. пошта Штампа

За тек рођене бебе у крагујевачком породилишту, у Центру за новорођену децу, којима је потребна посебна нега у првим часовима и данима живота, набављен је савремени инкубатор из донаторских средстава прикупљених у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Крагујевцу.

Захваљујући протоколу о сарадњи Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу и Клиничког центра Крагујевац, прикупљена новчана средства од такси за такозвани "институт одлагања кривичног гоњења", улажу се у унапређење квалитета пружања услуга специјалистичких здравствених услуга за најмлађе.

За годину дана, резултати су више него добри. Овог пута, за прикупљени новац, купљен је савремени инкубатор вредности 1,5 милиона динара, за тек рођене бебе, које прве дане проводе у Центру за новорођену децу.

Проф. др Слободан Обрадовић, директор Клиничког центра Крагујевац, нагласио је вишеструки значај новог инкубатора. Од постојећих осам на породилишту, већина која се користе су прилично стара. Неки од њих ће бити избачени из употребе, како због немогућности обезбеђења одговарајућег сервиса, тако и због смањене поузданости. Нови инкубатор пружа такве услове новорођеној беби и боравак у средини, која је најсличнија оној у мајчиној утроби. Марија Младеновић, заменик основног јавног тужиоца у Крагујевцу, истакла је у име Тужилаштва, велико задовољство овом сарадњом са Клиничким центром Крагујевац, и још једном приликом да се помогне најмлађим пацијентима, набавком инкубатора у оквиру протокола о сарадњи.

Иначе, протокол између Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу и наше здравствене установе, потписан је пре годину дана.

Намера је да прикупљена новчана средства, буду уплаћивана у корист Клиничког центра Крагујевац, за куповину апарата који помажу у лечењу најмлађих.

Апарат за јонтофорезу, вредан преко 600.000,00 динара, купљен је у фебруару ове године и користи се за дијагностиковање и испитивање обољења цистичне фиброзе у Клиници за педијатрију Клиничког центра Крагујевац. Од тада, урађено је 50 прегледа и утврђена су три случаја цистичне фиброзе код најмлађих. Правовременим дијагностиковањем, успешност лечења је вишеструко повећана.

Од такси које се уплаћују тужилаштву, средства и даље пристижу на посебан наменски рачун наше здравствене установе и у наредном периоду, у плану је набавка бронхоскопа и гастроскопа за Клинику за педијатрију Клиничког центра Крагујевац, јер за сада, у недостатку таквих дијагностичких апарата, најмлађи из наше здравствене установе, шаљу се у Београд на прегледе.