Untitled Document

Отворена савремена Централна лабораторија КЦ Крагујевац

Ел. пошта Штампа

Уз уверење да ће грађани Крагујевца, али и сви остали пацијенти који гравитирају Клиничком центру Крагујевац имати неупоредиво боље услове за лечење, проф. др Александар Вуксановић, директор Републичког завода за здравствено осигурање, отворио је савремено адаптирани простор Централне лабораторије наше здравствене установе.

Простор је организован функционално, како за пацијенте Клиничког центра Крагујевац, тако и за запослене. Лекари ће сада тражене резултате за пацијенте добијати знатно брже уз много мањи ризик да се, због неусловних просторија у којима је раније функционисала Централна лабораторија Клиничког центра Крагујевац траже поновљени резултати за правоваљану дијагнозу - истакао је између осталог проф. др Александар Вуксановић у обраћању медијима, после обиласка новоадаптираног простора лабораторије.

Отварамо лабораторију, за коју сматрамо да је најсавременија у Србији. Комплетно финансирање пројекта реконструкције Централне лабораторије, омогућено је искључиво из донаторских средстава фирме "Маклер" из Београда, којима се овом приликом захваљујем, нагласио је проф. др Слободан Обрадовић, директор Клиничког центра Крагујевац.

Простор од око 400 квадратних метара који је својевремено био планиран за гаражу, потом је био импровизована лабораторија, данас је врло савремен простор са одвојеним областима за пацијенте, прукупљање узорака и осетљиве апарате на којима се обављају анализе, објаснио је проф. др Слободан Обрадовић, директор КЦ Крагујевац.

Из године у годину, пратећи пораст броја пацијената у Клиничком центру Крагујевац, у Централној лабораторији наше здравствене установе, расте и број извршених биохемијских, хематолошких и других лабораторијских анализа. Само у 2010. години, обављено је преко милион и 820 хиљада различитих анализа, што је за петину више у односу на претходну годину.

Завршетком адаптације, у Централној лабораторији наше здравствене установе, створени су врхунски услови за квалитетан и несметан рад медицинског тима од преко 50 запослених и функционисање прецизних лабораторијских машина и апарата.

Лабораторијске анализе у Централној лабораторији, раде се за све кориснике који дођу у нашу здравствену установу. За хоспитализоване пацијенте у клиникама, центрима и медицинским службама КЦ Крагујевац, централизовано је прикупљање узорака за анализе и преузимање резултата. Тај део посла, тим Централне лабораторије обавља у координацији са запосленима из других организационих јединица Клиничког центра Крагујевац, који доносе узорке и подижу резултате на посебно издвојеном шалтеру.

За све остале пацијенте који дођу у Централну лабораторију Клиничког центра Крагујевац и потребна им је лабораторијска анализа, обезбеђен је посебан простор са чекаоницом, шалтерима и просторијама за узимање узорака.

Адаптирање Централне лабораторије Клиничког центра Крагујевац, након више од 40 година функционисања у неадекватним условима у потпуности је омогућено, захваљујући донаторским средствима, у вредности од око 20 милиона динара.