Untitled Document

Министар здравља у Клиничком центру Крагујевац

Ел. пошта Штампа

У оквиру посете Крагујевцу, проф. др Зоран Станковић министар здравља Републике Србије, обишао је Клинички центар Крагујевац и званично отворио нову ангио салу за интервентну неурорадиологију.

Министар здравља проф. др Зоран Станковић, на састанку са руководством Клиничког центра Крагујевац и представницима градске власти, најавио је за септембар 2011. године, завршетак пројеката за изградњу четири Клиничка центара у Србији. За нашу здравствену установу, издвојено је 30 милиона евра из кредита Европске инвестиционе банке, а Министарство здравља ће кредитом обезбедити додатних 120 милиона динара за опрему нових објеката. Град Крагујевац ће дати свој допринос овом пројекту, обезбеђивањем комплетне инфраструктуре.

Министарство здравља, обезбедиће средства за опремање нове ангио сале за интервентну кардиологију, у износу од 80 милиона динара.

"Крагујевац би тако постао центар који је објединио све ангио процедуре, а овакве сале спашавају животе, а значајно доприносе и у борби против инвалидитета", истакао је проф. др Слободан Обрадовић, директор КЦ Крагујевац.

Такође, средства у износу од 36 милиона динара за реконструкцију Клинике за психијатрију и 2,7 милиона динара за Гинеколошко - акушерску клинику и Центар за онкологију Клиничког центра Крагујевац, већ су опредељена.

Боравак министра здравља, проф. др Зорана Станковића у Клиничком центру Крагујевац, била је прилика за званично отварање нове ангио сале за интервентну неурорадиологију на првом спрату Хируршког блока наше установе.

Одлуком и средствима Министарства здравља Србије, ради развијања нових метода (терапијских ендоваскуларних процедура на мозгу), опремљена је нова ангио - сала за КЦ Крагујевац, вредна 85 милиона динара, са техничким могућностима за извођење најсложенијих процедура на крвним судовима мозга, попут ангио - сала у водећим европским центрима за интервентну неурорадиологију.

Прве интервенције у новој ангио - сали за неурорадиологију, обављене су у марту ове године. У новим, савременим условима, за четири месеца, урађена је 21 анеуризма у мозгу, пет стентирања крвних судова у мозгу, 45 стентитрања каротидних артерија и 300 дијагностичких процедура на крвним судовима.

Од септембра ове године, захваљујући новој ангио - сали за неурорадиологију, тим специјалиста за неуроваскуларне терапијске процедуре КЦ Крагујевац, на чијем челу су доц. др Снежана Лукић и проф. др Милан Мијаиловић, почеће и са лечењем акутног инфаркта мозга, што значи да ће се тромбозе крвних судова мозга, које за последицу имају шлог, лечити у року од осам сати од појаве првих симптома. Увођењем те процедуре, тим специјалиста неурорадиолога КЦ Крагујевац, уврстиће нашу здравствену установу у водеће европске центре, који обављају лечење акутног инфаркта мозга. Тиме ће се потврдити и унапредити већ постојећа стручна сарадња са најсавременијим центрима у Европи, у којима се обављају неуроваскуларне интервенције.

Захваљујући опремању и почетку функционисања још једне ангио - сале у Клиничком центру Крагујевац, у којој ће се обављати интервенције из области неурорадиологије, створени су реални услови за значајније побољшање квалитета и услова за пружање високоспецијалистичких услуга у обе области, и неурорадиологије и кардиологије.

У до скоро заједничкој ангио - сали, убудуће се се радити само процедуре интервентне кардиологије, што већ даје конкретне резултате. Листе чекања за коронорографију, значајно су скраћене. За разлику од прошле године, када се на ту дијагностичку процедуру чекало и до три месеца, сада пацијенти од дана заказивања до интервенције, чекају највише две недеље, јер је интервентна кардиологија повећала програм за 100%.