Untitled Document

Лекари Центра за плућне болести Клиничког центра Крагујевац у борби против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП)

Ел. пошта Штампа

17. новембра 2010. године је девети Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа - ХОБП, који се обележава у сарадњи Светске здравствене организације (WHO) и Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (GOLD).

Ове године тема ХОБП дана је "2010 - година плућа: Измерите здравље својих плућа - разговарајте са лекаром о једноставном тесту који се назива спирометрија".

Центар за плућне болести Интерне клинике Клиничког Центра Крагујевац укључује се у овај догађај. Циљ је да се скрене пажња јавности на хроничну плућну болест која је у порасту у свету као у нашој средини.

18. новембра 2010. године, у холу Скупштине града Крагујевца, од 11 до 15 часова, лекари Центра за плућне болести КЦ Крагујевац, анкетираће све заинтересоване грађане, а они код којих се посумња на постојање болести, биће у прилици да одмах ураде спирометрију и провере плућну функцију.

Иначе, у складу са прошлогодишњим подацима, од хроничне опструктивне болести плућа болује око 50 милиона људи у целом свету, а скоро 3 милиона оболелих умре у току једне године. Према подацима Светске здравствене организације, до 2020. године, ХОБП би могла да постане четврти узрок смрти у свету.

Према препорукама GOLD смерница спирометрију - једноставан, брз и безболни дисајни тест, којим се успоставља дијагноза, требало би да уради свака особа која је у ризику за настанак ХОБП: дугогодишњи пушачи, особе које имају хронични кашаљ и искашљавају, као и особе које се брже умарају при физичком напору.

http://www.goldcopd.org/

Светски дан ХОБП 2010. године је део активности у оквиру Године плућа, тј. Глобалних напора током целе 2010. године да се подигне друштвена свест и скрене пажња здравствених власти и јавности на опрећење респираторним болестима међу којима ХОБП заузима водеће место.